Cypr - Kulki mięsne

Kraj: Cypr

Keftedes

SKŁADNIKI na 4 osoby

• 700 g wieprzowiny
• 120 g natki pietruszki
• 120 g cebuli
• 250 g ziemniaków
• 120 g bułki tartej
• 1 jajo
• sól, pieprz
• oliwa z oliwek extra vergine

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Posiekaj mięso, cebulę i pietruszkę. Ziemniaki zetrzyj na tarce. Wszystkie składniki wymieszaj, dodając bułkę tartą i jajo. Zagnieć razem i odstaw na 30 minut.

Następnie formuj kulki o średnicy ok. 4–5 cm. Smaż na niewielkiej ilości oliwy, aż lekko się przyrumienią.

Podawaj na gorąco lub na zimno.

Kulki można również przyprawić cynamonem lub suszoną miętą.

opublikowano: 2015-07-21

© Unia Europejska, 2013
Polityka Prywatności