Węgry - Wątróbka po węgiersku
Sertésmáj
SKŁADNIKI na 4 osoby
• 750 g wątroby wieprzowej
• 4 łyżki słodkiej papryki w proszku
• 2 łyżki ostrej papryki w proszku
• 1 duża cebula
• białe wino
• 1 czerwona papryka
• sól, pieprz i posiekana natka pietruszki
• oliwa z oliwek lub olej słonecznikowy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Oczyść wątrobę, usuń błony i pokrój ją na kawałki średniej wielkości.
Umyj paprykę i cebulę, pokrój je na małe kawałki.
Cebulę zeszklij na małej ilości oleju. Gdy zacznie się rumienić, dodaj kawałki wątroby i obsmaż
je z każdej strony, następnie dodaj paprykę, dobrze wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu, aż
papryka zmięknie.
Od czasu do czasu mieszaj. W razie potrzeby dodaj niewielką ilość wody lub białego wina, żeby
mięso nie przywierało.
Podobnie jak w przypadku wszystkich potraw z wątroby sól i pieprz dodaj pod koniec, aby mięso nie
stwardniało. Posyp siekaną pietruszką; podawaj z makaronem i węgierskim winem.
opublikowano: 2015-07-21
© Unia Europejska, 2013