Węgry - Wątróbka po węgiersku

Kraj: Węgry

Sertésmáj

SKŁADNIKI na 4 osoby

• 750 g wątroby wieprzowej
• 4 łyżki słodkiej papryki w proszku
• 2 łyżki ostrej papryki w proszku
• 1 duża cebula
• białe wino
• 1 czerwona papryka
• sól, pieprz i posiekana natka pietruszki
• oliwa z oliwek lub olej słonecznikowy

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Oczyść wątrobę, usuń błony i pokrój ją na kawałki średniej wielkości.

Umyj paprykę i cebulę, pokrój je na małe kawałki.

Cebulę zeszklij na małej ilości oleju. Gdy zacznie się rumienić, dodaj kawałki wątroby i obsmaż je z każdej strony, następnie dodaj paprykę, dobrze wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu, aż papryka zmięknie.

Od czasu do czasu mieszaj. W razie potrzeby dodaj niewielką ilość wody lub białego wina, żeby mięso nie przywierało.

Podobnie jak w przypadku wszystkich potraw z wątroby sól i pieprz dodaj pod koniec, aby mięso nie stwardniało. Posyp siekaną pietruszką; podawaj z makaronem i węgierskim winem.

opublikowano: 2015-07-21

© Unia Europejska, 2013
Polityka Prywatności