Czechy - Czeskie knedliki
České knedlíky
SKŁADNIKI na 4 osoby
• 500 g mąki pszennej typu 1050
• 3–4 jaja
• 500 ml mleka
• 100 ml piwa lub 1 opakowanie drożdży
• 60 g masła (jeżeli używasz kromek suchego chleba)
• woda, gałka muszkatołowa, 1 łyżeczka soli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Rozpuść pokruszone drożdże w ciepłym mleku, dodaj mąkę, jaja, sól i szczyptę zmielonej gałki
muszkatołowej lub, jeśli zamiast mąki używasz suchego chleba, wymieszaj piwo z jajami i
przyprawami. Zagniataj starannie do uzyskania jednolitej masy. Przykryj ciasto lnianą ściereczką
i odstaw do wyrośnięcia na co najmniej 90 minut.
Następnie zagnieć je ponownie i odstaw na dalsze 30 minut.
Uformuj z ciasta długi wałek, zawiń go w lnianą ściereczkę lub natłuszczony pergamin i gotuj
20 minut w osolonym wrzątku.
Wyjmij ugotowany wałek z wody, odsącz, odwiń ze ściereczki i pokrój na plastry za pomocą nici.
Knedliki można podawać gotowane lub obsmażone na maśle jako dodatek do potraw mięsnych.
opublikowano: 2015-07-21
© Unia Europejska, 2013