Austria - Austriackie knedle bułczane z kapustą kiszoną
Semmelknödel mit Sauerkraut
SKŁADNIKI na 4 osoby
• 6 czerstwych bułek
• 125 ml mleka
• 1 cebula
• 30 g masła
• 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
• 2 jaja
• mielona gałka muszkatołowa
• sól i pieprz
• odrobina mąki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Pokrój w kostkę 6 czerstwych bułek. Zalej gorącym mlekiem.
Usmaż cebulę na maśle, a następnie posyp natką pietruszki. Odsącz bułki i włóż je do
miski. Dodaj jaja, gałkę muszkatołową, sól, pieprz i odrobinę mąki, żeby uzyskać właściwą
konsystencję. Odstaw.
Wilgotnymi dłońmi z ciasta formuj równe kulki (6–8 kulek po 30–40 g). Zawiń każdą
z osobna w folię do żywności, upewnij się, że są szczelnie zawinięte, po czym włóż do
osolonego wrzątku na 10 minut.
Knedle można podawać do dań mięsnych, tradycyjnie również z kapustą kiszoną.
opublikowano: 2015-07-21
© Unia Europejska, 2013