Rumunia - Gołąbki po rumuńsku
Sarmale în foi de varză
SKŁADNIKI na 4 osoby
• 1 duża kapusta (lub 2 średnie)
• 750 g mielonej wieprzowiny (lub wieprzowiny pół na pół z wołowiną)
• kilka kawałków wędzonego boczku
• 2 cebule
• 2 łyżki ryżu
• 6 pomidorów lub 2 łyżki koncentratu pomidorowego
• 1 l bulionu z kury
• 100 g smalcu
• sól, pieprz, tymianek i koper włoski
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Farsz: drobno posiekaną cebulę podsmaż na smalcu. Gdy zacznie się rumienić, dodaj ryż,
podsmaż go, po czym dodaj odrobinę wody i wymieszaj wszystko z mielonym mięsem, solą,
pieprzem i 2–4 łyżkami wody.
Oddziel pojedyncze liście od kapusty, wycinając głąb, następnie ugotuj je w bulionie. Pozostaw
w garnku, aż zmiękną.
Liście pokrój na kwadraty o boku długości 7–8 cm (wielkość gołąbków zależy od osobistych
upodobań i rozmiaru liści kapusty). Na każdym kwadracie ułóż nieco nadzienia, po czym zwijaj
gołąbki. Gotowe zawiniątka ułóż w rondlu.
Przykryj je drobno posiekaną kapustą (częściami pozostałymi po wycinaniu kwadratów),
następnie ułóż kolejną warstwę gołąbków – liczba warstw zależy od głębokości naczynia.
Staraj się nie wypełnić naczynia w całości, gdyż gołąbki powiększają swą objętość podczas
gotowania. Między warstwy gołąbków wkładaj plasterki wędzonego boczku. Całość przykryj
posiekanymi liśćmi kapusty i pokrojonymi pomidorami (lub zalej rozcieńczonym koncentratem
pomidorowym). Na wierzchu połóż trochę smalcu, a na koniec wlej bulion z odrobiną wody.
Gotuj długo na wolnym ogniu, w razie potrzeby dodając wody. Gołąbki najlepiej smakują
odgrzewane, dlatego zwykle przygotowuje się je dzień wcześniej. Im dłużej będą się gotować,
tym będą lepsze.
opublikowano: 2015-07-21
© Unia Europejska, 2013