Estonia - Sałatka estońska

Kraj: Estonia

Rosolje

SKŁADNIKI na 4 osoby

• 500 g filetów śledziowych (marynowanych)
• 500 g wołowiny
• 5 buraków
• 3 ziemniaki
• 3 duże ogórki ze słodkiego lub słodko-kwaśnego octu
• 2 małe jabłka
• 12 jaj przepiórczych na twardo
• 2 cebule
• 250 ml tłustej śmietany
• 150 ml chudej śmietany
• 3 łyżki musztardy
• 1 łyżka cukru
• sól, pieprz i posiekany koperek

S P O S Ó B P R Z Y G O T O W A N I A

Ugotuj buraki i ziemniaki. Wołowinę uduś i ostudź.

Następnie pokrój śledzie, wołowinę, buraki, ziemniaki. Dodaj pokrojone w drobną kostkę korniszony, jabłka, jaja i cebulę. Wymieszaj w misce obie śmietany, musztardę, cukier, sól i pieprz. Odstaw gotową sałatkę do lodówki na pół godziny.

Podawaj posypaną posiekanym koperkiem jako samodzielne danie albo na kromkach chleba lub tostach.

opublikowano: 2015-07-21

© Unia Europejska, 2013
Polityka Prywatności