Polska - Filet z łososia bałtyckiego z crème brûlée i sałatką z raków

Kraj: Polska

SKŁADNIKI na 4 osoby

• 800 g łososia
• 2 ziarna tonki
• 1 żółtko
• olej
• 100 g raków
• 40 g majonezu
• 60 g słodkiej śmietanki
• sól, pieprz
• posiekany koperek (albo pietruszka lub szczypiorek)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Pokrój łososia na porcje i przyrumień je z każdej strony na małej ilości oleju. Odstaw.

Przygotuj crème brûlée: wrzuć ziarna tonka do gotującej się wody na 10–12 minut, po czym zmiksuj je. Wymieszaj z odrobiną śmietanki i żółtkiem. Wlej masę do żaroodpornych foremek i wstaw na 12 minut do piekarnika nagrzanego do 140°C.

Wrzuć raki do wrzątku i gotuj pod przykryciem około 15 minut.

Ułóż filety z łososia i raki na talerzu, polej majonezem i pozostałą śmietanką. Dopraw solą i pieprzem i udekoruj świeżym koperkiem lub szczypiorkiem.

opublikowano: 2015-07-21

© Unia Europejska, 2013
Polityka Prywatności