Polska - Filet z łososia bałtyckiego z crème brûlée i sałatką z raków
SKŁADNIKI na 4 osoby
• 800 g łososia
• 2 ziarna tonki
• 1 żółtko
• olej
• 100 g raków
• 40 g majonezu
• 60 g słodkiej śmietanki
• sól, pieprz
• posiekany koperek (albo pietruszka lub szczypiorek)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Pokrój łososia na porcje i przyrumień je z każdej strony na małej ilości oleju. Odstaw.
Przygotuj crème brûlée: wrzuć ziarna tonka do gotującej się wody na 10–12 minut, po czym
zmiksuj je. Wymieszaj z odrobiną śmietanki i żółtkiem. Wlej masę do żaroodpornych foremek i
wstaw na 12 minut do piekarnika nagrzanego do 140°C.
Wrzuć raki do wrzątku i gotuj pod przykryciem około 15 minut.
Ułóż filety z łososia i raki na talerzu, polej majonezem i pozostałą śmietanką. Dopraw solą i
pieprzem i udekoruj świeżym koperkiem lub szczypiorkiem.
opublikowano: 2015-07-21
© Unia Europejska, 2013