Luksemburg - Wędzony karczek wieprzowy z bobem
Judd mat gaardebounen
SKŁADNIKI na 4 osoby
• 1 kg wędzonego karczku wieprzowego
• 1 por
• 4 marchewki
• 1 cebula
• 1 seler naciowy
• 1 kg świeżego bobu
• 200 ml białego wina
• 50 g masła
• 2 łyżki mąki kukurydzianej
• sól, pieprz
• po 1 liściu laurowym, goździku i liściu cząbru
Jeśli używasz bobu w strąkach,
potrzebujesz go ok. 2 kg. Ze strączków
wyłuskaj ziarna, które wykorzystasz w
przepisie. Strączki nadają się na wywar
warzywny: gotuj je co najmniej dwie
godziny w dwóch litrach wody z odrobiną
octu. Płyn przecedź i zlej do pojemników.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Mięso namocz przez noc w zimnej wodzie, aby nie było zbyt słone.
Następnego dnia zmień wodę, doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ogień, odszumuj,
dodaj umyte i posiekane warzywa (por, marchewki, cebulę, seler) oraz przyprawy (liść laurowy,
goździk, pieprz). Dolej białego wina, przykryj i gotuj co najmniej trzy godziny na wolnym ogniu.
Następnie podgrzej masło w dużym rondlu, dodaj mąkę kukurydzianą i podsmaż ją, nie
pozwalając, by się przypaliła. Stopniowo dodawaj sos powstały przy gotowaniu mięsa, stale
mieszając. Bób zblanszuj, odcedź, dodaj sos, cząber i mięso. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu
przez 30 minut.
Wyjmij mięso, pokrój na plastry i podawaj z gotowanymi ziemniakami i bobem posypanym
natką pietruszki.
opublikowano: 2015-07-21
© Unia Europejska, 2013