Włochy - Risotto z gołębia
Risotto coi piccioni
SKŁADNIKI na 4 osoby
• 2 tuszki z gołębia wraz z podrobami
• 300 g ryżu na risotto
• 200 ml bulionu wołowego
• szałwia, rozmaryn
• sól i pieprz
• oliwa z oliwek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Usuń podroby z gołębi, zachowując serca i wątroby. Oprósz tuszki od wewnątrz i od zewnątrz
solą i pieprzem, posyp rozmarynem oraz szczyptą posiekanej szałwii. Przyrumień mięso w
rondlu ze wszystkich stron na niewielkiej ilości oliwy. Podroby posiekaj drobno i wykorzystaj
jako nadzienie.
Wymieszaj i gotuj półtorej godziny w rondlu pod przykryciem na wolnym ogniu, od czasu do
czasu mieszając, żeby mięso się nie przypaliło. Wyjmij gołębie, usuń z nich kości i włóż mięso z
powrotem do sosu.
Dodaj ryż i gotuj, stale mieszając i podlewając w miarę potrzeby bulionem, aż ryż będzie miękki.
opublikowano: 2015-07-21
© Unia Europejska, 2013