Włochy - Risotto z gołębia

Kraj: Włochy

Risotto coi piccioni

SKŁADNIKI na 4 osoby

• 2 tuszki z gołębia wraz z podrobami
• 300 g ryżu na risotto
• 200 ml bulionu wołowego
• szałwia, rozmaryn
• sól i pieprz
• oliwa z oliwek

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Usuń podroby z gołębi, zachowując serca i wątroby. Oprósz tuszki od wewnątrz i od zewnątrz solą i pieprzem, posyp rozmarynem oraz szczyptą posiekanej szałwii. Przyrumień mięso w rondlu ze wszystkich stron na niewielkiej ilości oliwy. Podroby posiekaj drobno i wykorzystaj jako nadzienie.

Wymieszaj i gotuj półtorej godziny w rondlu pod przykryciem na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, żeby mięso się nie przypaliło. Wyjmij gołębie, usuń z nich kości i włóż mięso z powrotem do sosu.

Dodaj ryż i gotuj, stale mieszając i podlewając w miarę potrzeby bulionem, aż ryż będzie miękki.

opublikowano: 2015-07-21

© Unia Europejska, 2013
Polityka Prywatności