Francja - Ślimaki po burgundzku z pietruszką i czosnkiem

Kraj: Francja

Escargots de Bourgogne en persillade

SKŁADNIKI na 4 osoby

• 48 ślimaków winniczków bez muszli
• 2 pęczki natki pietruszki
• 3 ząbki czosnku
• 100 g mielonych migdałów
• 150 g masła
• 2 korzenie fenkułu
• 1 pęczek trybulki
• 1 pęczek szczypiorku
• 1 pęczek estragonu
• 100 ml oliwy z oliwek extra vergine
• 1 limonka
• sól i pieprz
• 20 g żurawiny

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Pokrój drobno fenkuł, dodaj sok z limonki, aby nie zbrązowiał. Posiekaj połowę trybulki i estragonu. Szczypiorek lekko podsmaż. Posiekane składniki wymieszaj z fenkułem i oliwą oraz sokiem z limonki, dopraw solą i pieprzem.

Do miękkiego masła dodaj wyciśnięty czosnek, natkę pietruszki i mielone migdały. Wymieszaj i dopraw solą i pieprzem. Podsmaż ślimaki na maśle.

Sposób podania: ułóż na talerzu sześć niewielkich porcji fenkułu. Na każdej z nich połóż po dwa ślimaki w maśle czosnkowym. Przybierz pozostałymi ziołami i żurawiną.

opublikowano: 2015-07-21

© Unia Europejska, 2013
Polityka Prywatności