Francja - Ślimaki po burgundzku z pietruszką i czosnkiem
Escargots de Bourgogne en persillade
SKŁADNIKI na 4 osoby
• 48 ślimaków winniczków bez muszli
• 2 pęczki natki pietruszki
• 3 ząbki czosnku
• 100 g mielonych migdałów
• 150 g masła
• 2 korzenie fenkułu
• 1 pęczek trybulki
• 1 pęczek szczypiorku
• 1 pęczek estragonu
• 100 ml oliwy z oliwek extra vergine
• 1 limonka
• sól i pieprz
• 20 g żurawiny
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Pokrój drobno fenkuł, dodaj sok z limonki, aby nie zbrązowiał. Posiekaj połowę trybulki i
estragonu. Szczypiorek lekko podsmaż. Posiekane składniki wymieszaj z fenkułem i oliwą oraz
sokiem z limonki, dopraw solą i pieprzem.
Do miękkiego masła dodaj wyciśnięty czosnek, natkę pietruszki i mielone migdały. Wymieszaj i
dopraw solą i pieprzem. Podsmaż ślimaki na maśle.
Sposób podania: ułóż na talerzu sześć niewielkich porcji fenkułu. Na każdej z nich połóż po dwa
ślimaki w maśle czosnkowym. Przybierz pozostałymi ziołami i żurawiną.
opublikowano: 2015-07-21
© Unia Europejska, 2013