Łotwa - Placki ziemniaczane
Kartupeļu pankūkas
SKŁADNIKI na 4 osoby
• 2 kg ziemniaków
• 4–5 jaj
• 2 cebule
• 200–300 g wędzonego boczku
• olej słonecznikowy lub rzepakowy
• sól
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Obierz ziemniaki, zetrzyj je na tarce i wymieszaj z jajami.
Boczek pokrój na cieniutkie paseczki i usmaż na patelni z drobno posiekaną cebulą.
Gdy cebula zacznie się rumienić, wymieszaj zawartość patelni (w tym tłuszcz) ze startymi
ziemniakami, dodaj łyżeczkę soli i odstaw na chwilę. Przed smażeniem dokładnie odcedź nadmiar
płynu. Na patelni mocno rozgrzej olej.
Z gotowej masy formuj okrągłe placki o średnicy ok. 10 cm. Smaż z obydwu stron, aż będą chrupiące.
Podawaj na gorąco z gęstą śmietaną, konfiturą z żurawin lub innymi niezbyt słodkimi owocami.
opublikowano: 2015-07-21
© Unia Europejska, 2013