Łotwa - Placki ziemniaczane

Kraj: Łotwa

Kartupeļu pankūkas

SKŁADNIKI na 4 osoby

• 2 kg ziemniaków
• 4–5 jaj
• 2 cebule
• 200–300 g wędzonego boczku
• olej słonecznikowy lub rzepakowy
• sól

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Obierz ziemniaki, zetrzyj je na tarce i wymieszaj z jajami.

Boczek pokrój na cieniutkie paseczki i usmaż na patelni z drobno posiekaną cebulą.

Gdy cebula zacznie się rumienić, wymieszaj zawartość patelni (w tym tłuszcz) ze startymi ziemniakami, dodaj łyżeczkę soli i odstaw na chwilę. Przed smażeniem dokładnie odcedź nadmiar płynu. Na patelni mocno rozgrzej olej.

Z gotowej masy formuj okrągłe placki o średnicy ok. 10 cm. Smaż z obydwu stron, aż będą chrupiące. Podawaj na gorąco z gęstą śmietaną, konfiturą z żurawin lub innymi niezbyt słodkimi owocami.

opublikowano: 2015-07-21

© Unia Europejska, 2013
Polityka Prywatności