Holandia - Smażona sola z krewetkami
Gebakken tongschar met grijze garnalen
SKŁADNIKI na 4 osoby
• 4 sole
• 100 g małych krewetek
• 150 g masła
• posiekana natka pietruszki
• sól, pieprz, mąka i sok z cytryny
Nie używaj dużych różowych krewetek – lepsze są małe
krewetki z Morza Północnego.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Przygotuj solę: wypatrosz, opłucz i osusz, a następnie skrop sokiem z cytryny i pozostaw na kilka
minut do marynowania. Następnie obtocz ją w mące i przyrumień na maśle na patelni.
Każdą rybę smaż ok. 8 minut. Zdejmij usmażone ryby z patelni, starannie osącz i trzymaj
w cieple.
Nie myj patelni; usmaż obrane krewetki na maśle. Dodaj 3 łyżki soku z cytryny, podsmaż tak,
żeby sok się nie zagotował, zdejmij z ognia i dodaj garść posiekanej natki pietruszki.
Ryby podawaj z krewetkami, smażonymi ziemniakami, groszkiem i marchewką.
W zimie krewetki można zastąpić małżami.
opublikowano: 2015-07-21
© Unia Europejska, 2013