Malta - Ciastka migdałowe
Kwareżimal
SKŁADNIKI na 4 osoby
• 350 g migdałów
• 350 g cukru
• 2 łyżki miodu
• 4 łyżeczki kakao
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 200 g mąki
• starta skórka cytryny
• 100 ml ciepłej wody
• 50 g posiekanych orzechów włoskich
• szczypta soli
• szczypta zmielonych goździków, cynamonu i kwiatu muszkatołowego
• słodka śmietanka do dekoracji (opcjonalnie)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Migdały zmiel bardzo drobno, po czym wymieszaj je z mąką, cukrem, kakao, proszkiem do
pieczenia i przyprawami. Następnie dodawaj stopniowo wodę i miksuj wszystko za każdym
razem dwie minuty. Po dodaniu całej wody wyjmij ciasto z miksera, przykryj lnianą ściereczką i
odstaw na 30 minut.
Uformuj ciastka o długości ok. 10 cm, szerokości ok. 3 cm i wysokości ok. 1 cm i ułóż je na blasze
przykrytej dobrze natłuszczonym pergaminem. Piecz 10–15 minut w piekarniku nagrzanym do 160°C.
W miarę stygnięcia ciastka stwardnieją. Zimne ciastka posmaruj miodem i posyp drobno
posiekanymi orzechami włoskimi.
opublikowano: 2015-07-21
© Unia Europejska, 2013