Szwecja - Zupa z żółtego grochu
Ärtsoppa
SKŁADNIKI na 4 osoby
• 200 g suszonego grochu
• 4 plasterki boczku
• 30 g selera naciowego
• 30 g porów
• ½ cebuli
• 150 ml czystego bulionu wołowego
• ½ łyżeczki tymianku
• sól i pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Namocz groch w wodzie, zostaw na noc.
Następnego dnia pokrój w kostkę cebulę, seler, pory. Pokrój boczek na małe kawałki i podsmaż
go na patelni.
Dodaj warzywa i odcedzony groch. Dolej bulion i zagotuj.
Gotuj zupę na wolnym ogniu ok. 30 minut lub do chwili, gdy groch zmięknie.
Energicznie mieszaj, aby rozetrzeć groch i zagęścić zupę. Dodaj sól i pieprz do smaku, posyp
tymiankiem (ilość soli zależy od tego, jak słony był bulion wołowy).
opublikowano: 2015-07-21
© Unia Europejska, 2013