Słowacja - Haluszki z bryndzą
Bryndzové halušky
SKŁADNIKI na 4 osoby
• 1 kg ziemniaków
• 200 g mąki
• 250 g bryndzy
• 2 jaja
• 120 g boczku pokrojonego w kostkę
• mleko
• sól
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Przygotuj masę z tartych surowych ziemniaków, z kilkoma łyżkami mleka, jajami oraz mąką.
Posól i wymieszaj. Zagniataj do uzyskania zwartego ciasta. Formuj wałeczki i pokrój je na
wilgotnej desce na małe kawałki.
Zagotuj wodę z solą w dużym garnku. Kluski wrzucaj stopniowo do wrzątku i gotuj 5–6 minut,
aż wypłyną na powierzchnię. Odcedź i podawaj z pokruszoną bryndzą. Dodaj podsmażony na
patelni, pokrojony w kostkę boczek.
opublikowano: 2015-07-21
© Unia Europejska, 2013