Belgia - Smażone jaja panierowane ze szparagami i musem piwnym

Smażone jaja panierowane ze szparagami i musem piwnym
Kraj: Belgia

Œufs frits, asperges et sabayon à la bière, copeaux de fromage de vache au lait cru et jambon

SKŁADNIKI na 4 osoby

• 16 białych szparagów (belgijskich)
• 8 świeżych jaj
• 100 ml piwa typu lager z wyraźnym aromatem chmielu
• 200 g masła
• 100 g bułki tartej
• 2 plastry szynki
• 1 cytryna
• ser z surowego mleka krowiego
• bułka tarta
• trybulka lub pietruszka do dekoracji
• ocet
• sól


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


Obierz szparagi i ugotuj je al dente, przełóż do zimnej wody i odstaw. Gotuj 4 jaja ok. 5 minut w osolonej wodzie z dodatkiem octu, następnie zalej zimną wodą i obierz ze skorupek. Pokrój szynkę w cienkie paski. Jaja będzie łatwiej obrać, jeżeli po ugotowaniu wstawisz je na ok. 20 minut do zamrażarki. Pokrój szynkę w małe paski.


Przygotowanie musu piwnego

Weź 4 jaja i oddziel białka od żółtek. Stop masło. Wrzuć żółtka do rozgrzanego rondla, dolej piwa energicznie je ubijając. Zdejmij z ognia i dodaj roztopione masło.

Ubij białka i dodaj do sosu, aby był lżejszy.

Obtocz ugotowane i obrane wcześniej jaja w bułce tartej i usmaż w głębokim tłuszczu lub we frytkownicy.

Podawaj z wiórkami sera z surowego krowiego mleka i paskami szynki, udekorowane trybulką i plasterkami cytryny.

data ostatniej modyfikacji: 2015-07-21 09:57:21

© Unia Europejska, 2013

INFORMACJE, OGŁOSZENIA

Egzaminy językowe

Nauka języka za granicą
ATAS_220.gif
JPEdukacja_220_pytania.gif

Przegląd uczelni
przeglad_uczelni_boks_220.gif
SGGW_BANER_220x300px_1.jpg
Polskie uczelnie w obrazach
miniatura
miniatura Studenci przy wejściu głównym
miniatura
Polityka Prywatności