Finlandia - Tradycyjna fińska zupa z żabnicą
Perinteinen suomalainen madekeitto
S K Ł A D N I K I na 4 osoby
• 1 żabnica (ok. 1,5 kg) pokrojona na duże kawałki
• 1 duża cebula pokrojona w kostkę
• 50 g tofu
• 1–2 marchewki
• 6–8 obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków
• 50 g solonego masła
• 200 ml gęstej śmietany
• 600 ml wody
• 3 liście laurowe
• 2 szczypty soli
• 2–3 łyżki siekanego koperku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Pokrój marchewkę w plasterki. Podgrzej masło w rondlu i dodaj cebulę, marchewkę oraz tofu.
Smaż, mieszając od czasu do czasu, aż cebula zmięknie, uważając, by nie przywierała.
Dodaj wodę, sól, liście laurowe i ziemniaki. Gotuj 15 minut. Dodaj śmietanę i rybę. Przykryj
naczynie i gotuj ok. 5 minut na wolnym ogniu. Dodaj koperek.
Podawaj z chlebem żytnim.
opublikowano: 2015-07-21
© Unia Europejska, 2013