Wielka Brytania - Kociołek z Lancashire
Lancashire hotpot
SKŁADNIKI na 4 osoby
• 800 g łopatki jagnięcej
• 2 nerki jagnięce
• 500 g ziemniaków
• 250 g cebuli
• 150 ml bulionu wołowego
• 25 g masła
• sól i pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Usuń z mięsa kości i tłuszcz, pokrój je na kawałki.
Nerki, po oczyszczeniu, pokrój na kawałki i namocz w zimnej wodzie. Kilkakrotnie zmień wodę.
Obierz ziemniaki i pokrój je w talarki. Umyj i pokrój cebulę.
W brytfannie ułóż warstwami ziemniaki, a następnie mięso, odcedzone nerki i cebulę. Dopraw
solą i pieprzem. Na wierzchu ułóż kolejną warstwę ziemniaków, tak by lekko na siebie zachodziły.
Wlej bulion wołowy, a na koniec posmaruj ziemniaki masłem.
Piecz w przykrytej brytfannie ok. 75 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Następnie zdejmij pokrywkę i piecz ok. 30 minut, aż ziemniaki się zrumienią.
opublikowano: 2015-07-21
© Unia Europejska, 2013