Czechy - Czeskie knedliki

Kraj: Czechy

České knedlíky

SKŁADNIKI na 4 osoby

• 500 g mąki pszennej typu 1050
• 3–4 jaja
• 500 ml mleka
• 100 ml piwa lub 1 opakowanie drożdży
• 60 g masła (jeżeli używasz kromek suchego chleba)
• woda, gałka muszkatołowa, 1 łyżeczka soli

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Rozpuść pokruszone drożdże w ciepłym mleku, dodaj mąkę, jaja, sól i szczyptę zmielonej gałki muszkatołowej lub, jeśli zamiast mąki używasz suchego chleba, wymieszaj piwo z jajami i przyprawami. Zagniataj starannie do uzyskania jednolitej masy. Przykryj ciasto lnianą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na co najmniej 90 minut.

Następnie zagnieć je ponownie i odstaw na dalsze 30 minut.

Uformuj z ciasta długi wałek, zawiń go w lnianą ściereczkę lub natłuszczony pergamin i gotuj 20 minut w osolonym wrzątku.

Wyjmij ugotowany wałek z wody, odsącz, odwiń ze ściereczki i pokrój na plastry za pomocą nici.

Knedliki można podawać gotowane lub obsmażone na maśle jako dodatek do potraw mięsnych.

opublikowano: 2015-07-21

© Unia Europejska, 2013
Polityka Prywatności