Portugalia - Cataplana z ryb i owoców morza

Cataplana de peixe e mariscos

SKŁADNIKI na 4 osoby

• 600 g różnych ryb (np. granik, łosoś, strzępiel i żabnica)
• 200 g krewetek
• 120 g przegrzebków
• 4 duże małże
• 4 pomidory
• 1 zielona papryka
• 2 cebule
• 50 ml oliwy z oliwek extra vergine
• 50 ml białego wina
• 1 łyżka brandy
• 350 g ziemniaków pokrojonych w talarki
• 2 ząbki czosnku
• 1 pęczek kolendry
• sól i pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Pokrój pomidory, zieloną paprykę i cebulę, posiekaj czosnek.

Podgrzej olej w naczyniu cataplana (naczynie kuchenne typowe dla Portugalii) lub rondlu i podsmażaj warzywa 3–4 minuty. Dodaj połowę białego wina.

Układaj kolejno warstwy ziemniaków, ryb pokrojonych w kawałki po 4 cm, krewetek, przegrzebków i małży, po czym dodaj resztę białego wina i brandy oraz przyprawy: kolendrę, sól i pieprz.

Zamknij cataplanę i gotuj 15 minut na średnim ogniu.

Podawaj z grzankami.

opublikowano: 2015-07-21

© Unia Europejska, 2013
Polityka Prywatności