Litwa - Smażony szczupak w sosie chrzanowym
Kepta lydeka su krienų padažu
SKŁADNIKI na 4 osoby
• 1 kg filetu ze szczupaka
• 100 g mąki
• 2 jaja
• 100 ml mleka
• bułka tarta
• sok z cytryny
• sól
• olej roślinny
• ogórek konserwowy, pomidor i koperek do dekoracji
• sos chrzanowy: 100 g chrzanu, 100 ml gęstej śmietany, sól, cukier
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Umyj i osusz szczupaka, pokrój go na 4 lub 8 części, skrop sokiem z cytryny, oprósz solą, po
czym odstaw do marynowania na ok. 5 minut. Następnie zanurz dzwonka w mleku, obtocz
kolejno w mące, jajku i bułce tartej.
Usmaż na oleju, osącz i odłóż na ręcznik kuchenny. Podawaj zaraz po przygotowaniu, przybrane
ogórkami, pomidorami i koperkiem, ze smażonymi lub gotowanymi ziemniakami.
Przygotowanie sosu do ryby: zetrzyj na tarce 100 g chrzanu, zmieszaj ze śmietaną, odrobiną
soli i szczyptą cukru.
opublikowano: 2015-07-21
© Unia Europejska, 2013