Litwa - Smażony szczupak w sosie chrzanowym

Kraj: Litwa

Kepta lydeka su krienų padažu

SKŁADNIKI na 4 osoby

• 1 kg filetu ze szczupaka
• 100 g mąki
• 2 jaja
• 100 ml mleka
• bułka tarta
• sok z cytryny
• sól
• olej roślinny
• ogórek konserwowy, pomidor i koperek do dekoracji
• sos chrzanowy: 100 g chrzanu, 100 ml gęstej śmietany, sól, cukier

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Umyj i osusz szczupaka, pokrój go na 4 lub 8 części, skrop sokiem z cytryny, oprósz solą, po czym odstaw do marynowania na ok. 5 minut. Następnie zanurz dzwonka w mleku, obtocz kolejno w mące, jajku i bułce tartej.

Usmaż na oleju, osącz i odłóż na ręcznik kuchenny. Podawaj zaraz po przygotowaniu, przybrane ogórkami, pomidorami i koperkiem, ze smażonymi lub gotowanymi ziemniakami.

Przygotowanie sosu do ryby: zetrzyj na tarce 100 g chrzanu, zmieszaj ze śmietaną, odrobiną soli i szczyptą cukru.

opublikowano: 2015-07-21

© Unia Europejska, 2013
Polityka Prywatności