Holandia - Smażona sola z krewetkami

Kraj: Holandia

Gebakken tongschar met grijze garnalen

SKŁADNIKI na 4 osoby

• 4 sole
• 100 g małych krewetek
• 150 g masła
• posiekana natka pietruszki
• sól, pieprz, mąka i sok z cytryny

Nie używaj dużych różowych krewetek – lepsze są małe krewetki z Morza Północnego.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Przygotuj solę: wypatrosz, opłucz i osusz, a następnie skrop sokiem z cytryny i pozostaw na kilka minut do marynowania. Następnie obtocz ją w mące i przyrumień na maśle na patelni.

Każdą rybę smaż ok. 8 minut. Zdejmij usmażone ryby z patelni, starannie osącz i trzymaj w cieple.

Nie myj patelni; usmaż obrane krewetki na maśle. Dodaj 3 łyżki soku z cytryny, podsmaż tak, żeby sok się nie zagotował, zdejmij z ognia i dodaj garść posiekanej natki pietruszki.

Ryby podawaj z krewetkami, smażonymi ziemniakami, groszkiem i marchewką.

W zimie krewetki można zastąpić małżami.

opublikowano: 2015-07-21

© Unia Europejska, 2013
Polityka Prywatności