Portugalia - Cataplana z ryb i owoców morza
Cataplana de peixe e mariscos
SKŁADNIKI na 4 osoby
• 600 g różnych ryb (np. granik, łosoś, strzępiel i żabnica)
• 200 g krewetek
• 120 g przegrzebków
• 4 duże małże
• 4 pomidory
• 1 zielona papryka
• 2 cebule
• 50 ml oliwy z oliwek extra vergine
• 50 ml białego wina
• 1 łyżka brandy
• 350 g ziemniaków pokrojonych w talarki
• 2 ząbki czosnku
• 1 pęczek kolendry
• sól i pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Pokrój pomidory, zieloną paprykę i cebulę, posiekaj czosnek.
Podgrzej olej w naczyniu cataplana (naczynie kuchenne typowe dla Portugalii) lub rondlu i
podsmażaj warzywa 3–4 minuty. Dodaj połowę białego wina.
Układaj kolejno warstwy ziemniaków, ryb pokrojonych w kawałki po 4 cm, krewetek, przegrzebków
i małży, po czym dodaj resztę białego wina i brandy oraz przyprawy: kolendrę, sól i pieprz.
Zamknij cataplanę i gotuj 15 minut na średnim ogniu.
Podawaj z grzankami.
opublikowano: 2015-07-21
© Unia Europejska, 2013