Rumunia - Gołąbki po rumuńsku

Kraj: Rumunia

Sarmale în foi de varză

SKŁADNIKI na 4 osoby

• 1 duża kapusta (lub 2 średnie)
• 750 g mielonej wieprzowiny (lub wieprzowiny pół na pół z wołowiną)
• kilka kawałków wędzonego boczku
• 2 cebule
• 2 łyżki ryżu
• 6 pomidorów lub 2 łyżki koncentratu pomidorowego
• 1 l bulionu z kury
• 100 g smalcu
• sól, pieprz, tymianek i koper włoski

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Farsz: drobno posiekaną cebulę podsmaż na smalcu. Gdy zacznie się rumienić, dodaj ryż, podsmaż go, po czym dodaj odrobinę wody i wymieszaj wszystko z mielonym mięsem, solą, pieprzem i 2–4 łyżkami wody.

Oddziel pojedyncze liście od kapusty, wycinając głąb, następnie ugotuj je w bulionie. Pozostaw w garnku, aż zmiękną.

Liście pokrój na kwadraty o boku długości 7–8 cm (wielkość gołąbków zależy od osobistych upodobań i rozmiaru liści kapusty). Na każdym kwadracie ułóż nieco nadzienia, po czym zwijaj gołąbki. Gotowe zawiniątka ułóż w rondlu.

Przykryj je drobno posiekaną kapustą (częściami pozostałymi po wycinaniu kwadratów), następnie ułóż kolejną warstwę gołąbków – liczba warstw zależy od głębokości naczynia. Staraj się nie wypełnić naczynia w całości, gdyż gołąbki powiększają swą objętość podczas gotowania. Między warstwy gołąbków wkładaj plasterki wędzonego boczku. Całość przykryj posiekanymi liśćmi kapusty i pokrojonymi pomidorami (lub zalej rozcieńczonym koncentratem pomidorowym). Na wierzchu połóż trochę smalcu, a na koniec wlej bulion z odrobiną wody.

Gotuj długo na wolnym ogniu, w razie potrzeby dodając wody. Gołąbki najlepiej smakują odgrzewane, dlatego zwykle przygotowuje się je dzień wcześniej. Im dłużej będą się gotować, tym będą lepsze.

opublikowano: 2015-07-21

© Unia Europejska, 2013
Polityka Prywatności