Potrawy Europy

znalezionych: 27
Sarmale în foi de varză

SKŁADNIKI na 4 osoby

• 1 duża kapusta (lub 2 średnie)
• 750 g mielonej wieprzowiny (lub wieprzowiny pół na pół z wołowiną)
• kilka kawałków wędzonego boczku
• 2 cebule
• 2 łyżki ryżu
• 6 pomidorów lub 2 łyżki koncentratu pomidorowego
• 1 l bulionu z kury
• 100 g smalcu
• sól, pieprz, tymianek i koper włoski
Bryndzové halušky

SKŁADNIKI na 4 osoby

• 1 kg ziemniaków
• 200 g mąki
• 250 g bryndzy
• 2 jaja
• 120 g boczku pokrojonego w kostkę
• mleko
• sól
Golaž z bukovimi ostrigarji

SKŁADNIKI na 4 osoby

• 45 g masła
• 3 cebule
• 2 łyżki soku z cytryny
• 1 kg boczniaków
• 2 ząbki czosnku
• 1,5 kg ziemniaków
• 100 ml bulionu warzywnego
• 1 łyżka kminu rzymskiego
• 30 g przecieru pomidorowego lub 1 łyżeczka
koncentratu pomidorowego
• 1 liść laurowy
• sól, pieprz i papryka
Ärtsoppa

SKŁADNIKI na 4 osoby

• 200 g suszonego grochu
• 4 plasterki boczku
• 30 g selera naciowego
• 30 g porów
• ½ cebuli
• 150 ml czystego bulionu wołowego
• ½ łyżeczki tymianku
• sól i pieprz
Sertésmáj

SKŁADNIKI na 4 osoby

• 750 g wątroby wieprzowej
• 4 łyżki słodkiej papryki w proszku
• 2 łyżki ostrej papryki w proszku
• 1 duża cebula
• białe wino
• 1 czerwona papryka
• sól, pieprz i posiekana natka pietruszki
• oliwa z oliwek lub olej słonecznikowy
Lancashire hotpot

SKŁADNIKI na 4 osoby

• 800 g łopatki jagnięcej
• 2 nerki jagnięce
• 500 g ziemniaków
• 250 g cebuli
• 150 ml bulionu wołowego
• 25 g masła
• sól i pieprz
Risotto coi piccioni

SKŁADNIKI na 4 osoby

• 2 tuszki z gołębia wraz z podrobami
• 300 g ryżu na risotto
• 200 ml bulionu wołowego
• szałwia, rozmaryn
• sól i pieprz
• oliwa z oliwek
Poprzednie
Kanał RSS dla tej listy

© Unia Europejska, 2013
Polityka Prywatności