Słowacja - Haluszki z bryndzą

Kraj: Słowacja

Bryndzové halušky

SKŁADNIKI na 4 osoby

• 1 kg ziemniaków
• 200 g mąki
• 250 g bryndzy
• 2 jaja
• 120 g boczku pokrojonego w kostkę
• mleko
• sól

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Przygotuj masę z tartych surowych ziemniaków, z kilkoma łyżkami mleka, jajami oraz mąką. Posól i wymieszaj. Zagniataj do uzyskania zwartego ciasta. Formuj wałeczki i pokrój je na wilgotnej desce na małe kawałki.

Zagotuj wodę z solą w dużym garnku. Kluski wrzucaj stopniowo do wrzątku i gotuj 5–6 minut, aż wypłyną na powierzchnię. Odcedź i podawaj z pokruszoną bryndzą. Dodaj podsmażony na patelni, pokrojony w kostkę boczek.

opublikowano: 2015-07-21

© Unia Europejska, 2013
Polityka Prywatności