Szwecja - Zupa z żółtego grochu

Kraj: Szwecja

Ärtsoppa

SKŁADNIKI na 4 osoby

• 200 g suszonego grochu
• 4 plasterki boczku
• 30 g selera naciowego
• 30 g porów
• ½ cebuli
• 150 ml czystego bulionu wołowego
• ½ łyżeczki tymianku
• sól i pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Namocz groch w wodzie, zostaw na noc.

Następnego dnia pokrój w kostkę cebulę, seler, pory. Pokrój boczek na małe kawałki i podsmaż go na patelni.

Dodaj warzywa i odcedzony groch. Dolej bulion i zagotuj.

Gotuj zupę na wolnym ogniu ok. 30 minut lub do chwili, gdy groch zmięknie.

Energicznie mieszaj, aby rozetrzeć groch i zagęścić zupę. Dodaj sól i pieprz do smaku, posyp tymiankiem (ilość soli zależy od tego, jak słony był bulion wołowy).

opublikowano: 2015-07-21

© Unia Europejska, 2013
Polityka Prywatności