Wielka Brytania - Kociołek z Lancashire

Lancashire hotpot

SKŁADNIKI na 4 osoby

• 800 g łopatki jagnięcej
• 2 nerki jagnięce
• 500 g ziemniaków
• 250 g cebuli
• 150 ml bulionu wołowego
• 25 g masła
• sól i pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Usuń z mięsa kości i tłuszcz, pokrój je na kawałki.

Nerki, po oczyszczeniu, pokrój na kawałki i namocz w zimnej wodzie. Kilkakrotnie zmień wodę. Obierz ziemniaki i pokrój je w talarki. Umyj i pokrój cebulę.

W brytfannie ułóż warstwami ziemniaki, a następnie mięso, odcedzone nerki i cebulę. Dopraw solą i pieprzem. Na wierzchu ułóż kolejną warstwę ziemniaków, tak by lekko na siebie zachodziły. Wlej bulion wołowy, a na koniec posmaruj ziemniaki masłem.

Piecz w przykrytej brytfannie ok. 75 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Następnie zdejmij pokrywkę i piecz ok. 30 minut, aż ziemniaki się zrumienią.

opublikowano: 2015-07-21

© Unia Europejska, 2013
Polityka Prywatności