Belgia - Smażone jaja panierowane ze szparagami i musem piwnym
Œufs frits, asperges et sabayon à la bière, copeaux de fromage de vache au lait cru et jambon
SKŁADNIKI na 4 osoby
• 16 białych szparagów (belgijskich)
• 8 świeżych jaj
• 100 ml piwa typu lager z wyraźnym aromatem chmielu
• 200 g masła
• 100 g bułki tartej
• 2 plastry szynki
• 1 cytryna
• ser z surowego mleka krowiego
• bułka tarta
• trybulka lub pietruszka do dekoracji
• ocet
• sól
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Obierz szparagi i ugotuj je al dente, przełóż do zimnej wody i odstaw.
Gotuj 4 jaja ok. 5 minut w osolonej wodzie z dodatkiem octu, następnie zalej zimną wodą i
obierz ze skorupek. Pokrój szynkę w cienkie paski. Jaja będzie łatwiej obrać, jeżeli po ugotowaniu
wstawisz je na ok. 20 minut do zamrażarki.
Pokrój szynkę w małe paski.
Przygotowanie musu piwnego
Weź 4 jaja i oddziel białka od żółtek. Stop masło. Wrzuć żółtka do rozgrzanego rondla, dolej piwa
energicznie je ubijając. Zdejmij z ognia i dodaj roztopione masło.
Ubij białka i dodaj do sosu, aby był lżejszy.
Obtocz ugotowane i obrane wcześniej jaja w bułce tartej i usmaż w głębokim tłuszczu lub
we frytkownicy.
Podawaj z wiórkami sera z surowego krowiego mleka i paskami szynki, udekorowane trybulką
i plasterkami cytryny.
opublikowano: 2015-07-21
© Unia Europejska, 2013