Bułgaria - Pasta z bakłażana i papryki
Kiopołu
SKŁADNIKI na 4 osoby
• 1 bakłażan (750 g)
• 2 średnie zielone papryki, upieczone i obrane ze skórki
• 3 średnie jędrne pomidory obrane ze skórki i pokrojone
w drobną kostkę po usunięciu gniazd nasiennych
• 2 pomidory obrane ze skórki i pokrojone na ćwiartki
do dekoracji
• 4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
• 3 łyżki octu z czerwonego wina
• 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
• 2 łyżki drobno posiekanego czosnku
• sól i pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Upiecz bakłażana: nakłuj go w 3 lub 4 miejscach, połóż na blasze i opiekaj ok. 20 minut w odległości
10 cm od źródła ciepła, od czasu do czasu obracając.
Zawiń na 5 minut w wilgotną ściereczkę; po odwinięciu obierz ze skórki. Przekrój bakłażana
na pół, posiekaj i zmiksuj na gładką pastę. Podobnie postępuj z paprykami obranymi ze skórki.
Następnie wymieszaj obydwie pasty ze sobą.
Dodaj po łyżeczce oliwę oraz ocet i mieszaj, aby połączyć składniki ze sobą. Wrzuć posiekany
pomidor, pietruszkę i czosnek, dopraw solą i pieprzem. Mieszaj do uzyskania jednolitej masy.
Dopraw do smaku i odstaw do lodówki w celu schłodzenia. Podawaj jako przystawkę na talerzu
lub na kromce chleba.
opublikowano: 2015-07-21
© Unia Europejska, 2013