Estonia - Sałatka estońska
Rosolje
SKŁADNIKI na 4 osoby
• 500 g filetów śledziowych (marynowanych)
• 500 g wołowiny
• 5 buraków
• 3 ziemniaki
• 3 duże ogórki ze słodkiego lub słodko-kwaśnego octu
• 2 małe jabłka
• 12 jaj przepiórczych na twardo
• 2 cebule
• 250 ml tłustej śmietany
• 150 ml chudej śmietany
• 3 łyżki musztardy
• 1 łyżka cukru
• sól, pieprz i posiekany koperek
S P O S Ó B P R Z Y G O T O W A N I A
Ugotuj buraki i ziemniaki. Wołowinę uduś i ostudź.
Następnie pokrój śledzie, wołowinę, buraki, ziemniaki. Dodaj pokrojone w drobną kostkę
korniszony, jabłka, jaja i cebulę. Wymieszaj w misce obie śmietany, musztardę, cukier, sól i
pieprz. Odstaw gotową sałatkę do lodówki na pół godziny.
Podawaj posypaną posiekanym koperkiem jako samodzielne danie albo na kromkach chleba
lub tostach.
opublikowano: 2015-07-21
© Unia Europejska, 2013