Irlandia - Potrawka Irlandzka
Stobhach Gaelach
SKŁADNIKI na 4 osoby
• 1,5 kg łopatki jagnięcej bez kości
• 1 kg ziemniaków
• 4–6 cebul
• 4–6 dużych marchewek
• 500 ml bulionu drobiowego
• tymianek i natka pietruszki, sól, pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Pokrój mięso na średniej wielkości kawałki. Usuń tłuszcz i przyrumień mięso w rondlu z
nieprzywierającą powłoką, nie dodając oleju ani wody. Trzymaj na małym ogniu, od czasu do
czas mieszając.
Obierz ziemniaki i pokrój je w talarki. Umyj cebule, przekrój na połówki i przyrumień w rondlu (nie
myj go po smażeniu mięsa) przeciętą stroną w dół, nie dodając oleju. Wyjmij przyrumienione
cebule, pozwól im ostygnąć, a następnie pokrój je w ósemki. Wlej bulion do rondla i podgrzej,
aby rozpuścić w nim powstały sos.
W żeliwnym garnku ułóż warstwami mięso, cebulę, pokrojone w plasterki marchewki, a na koniec
ziemniaki. Każdą warstwę przypraw solą i pieprzem, dodaj odrobinę posiekanego tymianku oraz
natki pietruszki. Zalej bulionem, przykryj garnek i piecz 30 minut w piekarniku nagrzanym do
temperatury 180°C, a następnie obniż temperaturę i piecz 90 minut w temperaturze 120°C.
Od czasu do czasu zajrzyj do garnka i zamieszaj jego zawartość. W razie potrzeby dodaj
trochę bulionu.
Potrawkę podawaj na gorąco, posypaną natką pietruszki, z irlandzkim piwem.
opublikowano: 2015-07-21
© Unia Europejska, 2013