Potrawy Europy

Kraj
Znaleziono wszystkich: 27
Chipirones a la sal de Añana

SKŁADNIKI na 4 osoby

• 4 małe kalmary (chipirones)
• 50 g pomidorów pokrojonych w drobną kostkę
• kilka niewielkich młodych porów
• 10 g oliwek
• 4 ząbki czosnku
• 1 łyżeczka soli z Añana
• 200 ml oliwy z oliwek extra vergine

Sos ze świeżych pomidorów

• 2 pomidory
• ½ cebuli
• 1 ząbek czosnku
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• 1 łyżeczka tymianku
• sól i pieprz
Gebakken tongschar met grijze garnalen

SKŁADNIKI na 4 osoby

• 4 sole
• 100 g małych krewetek
• 150 g masła
• posiekana natka pietruszki
• sól, pieprz, mąka i sok z cytryny
Stobhach Gaelach

SKŁADNIKI na 4 osoby

• 1,5 kg łopatki jagnięcej bez kości
• 1 kg ziemniaków
• 4–6 cebul
• 4–6 dużych marchewek
• 500 ml bulionu drobiowego
• tymianek i natka pietruszki, sól, pieprz
Kepta lydeka su krienų padažu

SKŁADNIKI na 4 osoby

• 1 kg filetu ze szczupaka
• 100 g mąki
• 2 jaja
• 100 ml mleka
• bułka tarta
• sok z cytryny
• sól
• olej roślinny
• ogórek konserwowy, pomidor i koperek do dekoracji
• sos chrzanowy: 100 g chrzanu, 100 ml gęstej śmietany, sól, cukier
Judd mat gaardebounen

SKŁADNIKI na 4 osoby

• 1 kg wędzonego karczku wieprzowego
• 1 por
• 4 marchewki
• 1 cebula
• 1 seler naciowy
• 1 kg świeżego bobu
• 200 ml białego wina
• 50 g masła
• 2 łyżki mąki kukurydzianej
• sól, pieprz
• po 1 liściu laurowym, goździku i liściu cząbru
Kartupeļu pankūkas

SKŁADNIKI na 4 osoby

• 2 kg ziemniaków
• 4–5 jaj
• 2 cebule
• 200–300 g wędzonego boczku
• olej słonecznikowy lub rzepakowy
• sól
Kwareżimal

SKŁADNIKI na 4 osoby

• 350 g migdałów
• 350 g cukru
• 2 łyżki miodu
• 4 łyżeczki kakao
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 200 g mąki
• starta skórka cytryny
• 100 ml ciepłej wody
• 50 g posiekanych orzechów włoskich
• szczypta soli
• szczypta zmielonych goździków, cynamonu i kwiatu muszkatołowego
• słodka śmietanka do dekoracji (opcjonalnie)
Schwäbischer Zwiebelrostbraten

SKŁADNIKI na 4 osoby
• 4 plastry krzyżowej wołowej
• 4–6 średnich cebul
• oliwa z oliwek lub olej rzepakowy
• 3 łyżki sklarowanego masła
• 500 ml bulionu wołowego
• 250 ml wytrawnego czerwonego wina
• świeży tymianek w lnianym woreczku
• sól, pieprz

Podawaj z gotowanymi ziemniakami i sałatką.
SKŁADNIKI na 4 osoby

• 800 g łososia
• 2 ziarna tonki
• 1 żółtko
• olej
• 100 g raków
• 40 g majonezu
• 60 g słodkiej śmietanki
• sól, pieprz
• posiekany koperek (albo pietruszka lub szczypiorek)
Cataplana de peixe e mariscos

SKŁADNIKI na 4 osoby

• 600 g różnych ryb (np. granik, łosoś, strzępiel i żabnica)
• 200 g krewetek
• 120 g przegrzebków
• 4 duże małże
• 4 pomidory
• 1 zielona papryka
• 2 cebule
• 50 ml oliwy z oliwek extra vergine
• 50 ml białego wina
• 1 łyżka brandy
• 350 g ziemniaków pokrojonych w talarki
• 2 ząbki czosnku
• 1 pęczek kolendry
• sól i pieprz
Poprzednie
Następne
Kanał RSS dla tej listy

© Unia Europejska, 2013

INFORMACJE, OGŁOSZENIA

Egzaminy językowe

Nauka języka za granicą
ATAS_220.gif
JPEdukacja_220_pytania.gif

Przegląd uczelni
przeglad_uczelni_boks_220.gif
SGGW_BANER_220x300px_1.jpg
Polskie uczelnie w obrazach
miniatura
miniatura Studenci przy wejściu głównym
miniatura
Polityka Prywatności