Grecja - Musaka
Moussaka
SKŁADNIKI na 4 osoby
• 1 kg bakłażanów
• 500 g mielonej jagnięciny
• 5–6 pomidorów
• 1 duża cebula
• 100 g tartego sera typu ementaler
• 1 szklanka białego wina
• 750 ml sosu beszamelowego
• 2 żółtka
• oliwa z oliwek extra vergine
• masło
• sól i pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Pokrój bakłażany na cienkie plasterki, oprósz solą i pieprzem, odstaw na godzinę.
Podsmaż cebulę na małej ilości oliwy, dodaj mielone mięso.
Po usunięciu gniazd nasiennych pomidory pokrój w kostkę i dodaj do potrawy, wlej białe wino.
Przypraw solą i pieprzem. Gotuj na wolnym ogniu ok. 45 minut pod przykryciem
Podczas gdy mięso się gotuje, opłucz bakłażany, dokładnie je osusz, a następnie usmaż na oliwie na
bardzo gorącej patelni, aż zarumienią się z obydwu stron.
Nasmaruj tłuszczem naczynie żaroodporne, ułóż na dnie połowę bakłażanów.
Przykryj je mięsem i pomidorami.
Na wierzchu ułóż warstwę bakłażanów. Przygotuj sos beszamelowy, dodaj roztrzepane żółtka oraz
dwie trzecie tartego sera. Polej bakłażany sosem, po czym posyp całość resztą sera.
Piecz ok. 45 minut w temperaturze 180°C, aż wierzch się zarumieni.
opublikowano: 2015-07-21
© Unia Europejska, 2013