Hiszpania - Kalmary w soli z Añana
Chipirones a la sal de Añana
SKŁADNIKI na 4 osoby
• 4 małe kalmary (chipirones)
• 50 g pomidorów pokrojonych w drobną kostkę
• kilka niewielkich młodych porów
• 10 g oliwek
• 4 ząbki czosnku
• 1 łyżeczka soli z Añana
• 200 ml oliwy z oliwek extra vergine
Sos ze świeżych pomidorów
• 2 pomidory
• ½ cebuli
• 1 ząbek czosnku
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• 1 łyżeczka tymianku
• sól i pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Oczyść kalmary i odetnij macki.
Podgrzej je na patelni na oliwie, razem z pokrojonymi w kostkę pomidorami i czosnkiem.
Duś przez 20 minut na niewielkim ogniu. Wyjmij kalmary i odsącz je na ręczniku kuchennym.
Przygotuj sos ze świeżych pomidorów: po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych pomidory pokrój
je w kostkę. Obierz czosnek i cebulę, po czym je posiekaj. Wlej oliwę do rondla, a następnie
dodaj warzywa, tymianek, sól i pieprz. Gotuj na bardzo małym ogniu ok. 30 minut. Poczekaj aż
wszystko ostygnie, a następnie miksuj do uzyskania gładkiego przecieru.
Zblanszuj pory w osolonej wodzie. Podawaj kalmary z sosem, przybrane oliwkami i porami.
Tuż przed podaniem posól solą z Añana.
opublikowano: 2015-07-21
© Unia Europejska, 2013