Hiszpania - Kalmary w soli z Añana

Kraj: Hiszpania

Chipirones a la sal de Añana

SKŁADNIKI na 4 osoby

• 4 małe kalmary (chipirones)
• 50 g pomidorów pokrojonych w drobną kostkę
• kilka niewielkich młodych porów
• 10 g oliwek
• 4 ząbki czosnku
• 1 łyżeczka soli z Añana
• 200 ml oliwy z oliwek extra vergine

Sos ze świeżych pomidorów

• 2 pomidory
• ½ cebuli
• 1 ząbek czosnku
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• 1 łyżeczka tymianku
• sól i pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Oczyść kalmary i odetnij macki.

Podgrzej je na patelni na oliwie, razem z pokrojonymi w kostkę pomidorami i czosnkiem. Duś przez 20 minut na niewielkim ogniu. Wyjmij kalmary i odsącz je na ręczniku kuchennym.

Przygotuj sos ze świeżych pomidorów: po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych pomidory pokrój je w kostkę. Obierz czosnek i cebulę, po czym je posiekaj. Wlej oliwę do rondla, a następnie dodaj warzywa, tymianek, sól i pieprz. Gotuj na bardzo małym ogniu ok. 30 minut. Poczekaj aż wszystko ostygnie, a następnie miksuj do uzyskania gładkiego przecieru.

Zblanszuj pory w osolonej wodzie. Podawaj kalmary z sosem, przybrane oliwkami i porami. Tuż przed podaniem posól solą z Añana.

opublikowano: 2015-07-21

© Unia Europejska, 2013
Polityka Prywatności