Luksemburg - Wędzony karczek wieprzowy z bobem

Judd mat gaardebounen

SKŁADNIKI na 4 osoby

• 1 kg wędzonego karczku wieprzowego
• 1 por
• 4 marchewki
• 1 cebula
• 1 seler naciowy
• 1 kg świeżego bobu
• 200 ml białego wina
• 50 g masła
• 2 łyżki mąki kukurydzianej
• sól, pieprz
• po 1 liściu laurowym, goździku i liściu cząbru

Jeśli używasz bobu w strąkach, potrzebujesz go ok. 2 kg. Ze strączków wyłuskaj ziarna, które wykorzystasz w przepisie. Strączki nadają się na wywar warzywny: gotuj je co najmniej dwie godziny w dwóch litrach wody z odrobiną octu. Płyn przecedź i zlej do pojemników.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Mięso namocz przez noc w zimnej wodzie, aby nie było zbyt słone.

Następnego dnia zmień wodę, doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ogień, odszumuj, dodaj umyte i posiekane warzywa (por, marchewki, cebulę, seler) oraz przyprawy (liść laurowy, goździk, pieprz). Dolej białego wina, przykryj i gotuj co najmniej trzy godziny na wolnym ogniu.

Następnie podgrzej masło w dużym rondlu, dodaj mąkę kukurydzianą i podsmaż ją, nie pozwalając, by się przypaliła. Stopniowo dodawaj sos powstały przy gotowaniu mięsa, stale mieszając. Bób zblanszuj, odcedź, dodaj sos, cząber i mięso. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut.

Wyjmij mięso, pokrój na plastry i podawaj z gotowanymi ziemniakami i bobem posypanym natką pietruszki.

opublikowano: 2015-07-21

© Unia Europejska, 2013
Polityka Prywatności