Słowenia - Gulasz z boczniakami

Kraj: Słowenia

Golaž z bukovimi ostrigarji

SKŁADNIKI na 4 osoby

• 45 g masła
• 3 cebule
• 2 łyżki soku z cytryny
• 1 kg boczniaków
• 2 ząbki czosnku
• 1,5 kg ziemniaków
• 100 ml bulionu warzywnego
• 1 łyżka kminu rzymskiego
• 30 g przecieru pomidorowego lub 1 łyżeczka
koncentratu pomidorowego
• 1 liść laurowy
• sól, pieprz i papryka

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Podgrzej w rondlu 30 g masła. Pokrój cebulę w cienkie plasterki i wrzuć ją do rondla, dodając sok z cytryny. Smaż, aż cebula się zeszkli.

Posiekaj grzyby i czosnek, dodaj je do cebuli. Gotuj ok. 10 minut na wolnym ogniu pod przykryciem. Dolej bulion warzywny. Obierz ziemniaki, pokrój w kostkę i wrzuć do garnka. Dodaj liść laurowy, kmin i przecier pomidorowy. Przykryj i gotuj kolejne 15 minut.

W tym czasie podsmaż paprykę na pozostałym maśle i dodaj do potrawy. Na koniec przypraw solą i pieprzem.

opublikowano: 2015-07-21

© Unia Europejska, 2013
Polityka Prywatności