Słowenia - Gulasz z boczniakami
Golaž z bukovimi ostrigarji
SKŁADNIKI na 4 osoby
• 45 g masła
• 3 cebule
• 2 łyżki soku z cytryny
• 1 kg boczniaków
• 2 ząbki czosnku
• 1,5 kg ziemniaków
• 100 ml bulionu warzywnego
• 1 łyżka kminu rzymskiego
• 30 g przecieru pomidorowego lub 1 łyżeczka
koncentratu pomidorowego
• 1 liść laurowy
• sól, pieprz i papryka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Podgrzej w rondlu 30 g masła. Pokrój cebulę w cienkie plasterki i wrzuć ją do rondla, dodając sok
z cytryny. Smaż, aż cebula się zeszkli.
Posiekaj grzyby i czosnek, dodaj je do cebuli. Gotuj ok. 10 minut na wolnym ogniu pod przykryciem.
Dolej bulion warzywny. Obierz ziemniaki, pokrój w kostkę i wrzuć do garnka. Dodaj liść laurowy,
kmin i przecier pomidorowy. Przykryj i gotuj kolejne 15 minut.
W tym czasie podsmaż paprykę na pozostałym maśle i dodaj do potrawy. Na koniec przypraw
solą i pieprzem.
opublikowano: 2015-07-21
© Unia Europejska, 2013